Selecteer een pagina

Excuses voor de slavernij

Op 1 juli bood burgemeester Femke Halsema excuses aan voor het Amsterdamse slavernijverleden. Wordt het ook geen tijd voor excuses van de Nederlandse staat?

In de familieverhalen van de Surinaams-Nederlandse Linda Nooitmeer (46), bestuursvoorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), ging het vaak over de slavernij. Haar voorouders kozen na afschaffing van de slavernij de naam Nooitmeer. Een ander deel van de familie koos de naam Nimmermeer, omdat de burgerlijke stand de familie anders te groot vond worden.

Navrant is het verhaal over de familieleden op een plantage in het verre achterland. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft, hoorden zij dit pas na maanden. Voor een enkeling van hen kwam het nieuws net te laat, die was aan de zware omstandigheden bezweken.
Lees verder >>

Lees het artikel in: Filosofie Magazine

Leestijd: < 1 minuten.

Gepubliceerd in:

Filosofie Magazine

Op:
Beeld:
Auteur

Mariska Jansen